Zanimljivosti

DOLINA LEPTIRA


Gornji tok rijeke Kupe je čudesna dolina leptira. Na ovom području registrirano je 500 vrsta leptira, a posebno bogatstvo danjih leptira (108), što je 60% hrvatske flore leptira.

Šareni, bezbrižni i nestašni leptiri u letu, podsjećaju na djecu koja uživaju  u igri, u netaknutoj zelenoj oazi, u čijoj se blizini nalazi i stanište čovječje ribice.

Leptiri ne vole pretjerano uznemiravanje te su najosjetljiviji na promjene u staništu. Zbog toga su dobar podsjetnik na to da prirodu valja ostaviti u nedirnutom obliku…

VRAŽJI PROLAZ


Nalazi se u kanjonu, podno Skrada. Proglašen je, zajedno sa Zelenim virom geomorfološkim rezervatom te se prostire na površini od 200 hektara.

Do rezervata se može doći uređenim planinarskim stazama, šetnjom uz potok Curak ili asfaltiranom cestom s osobnim automobilom.

Pročitajte više…

ZELENI VIR


Izvor mu se nalazi na dnu plitke spilje čiji je ulaz okružen okomitim stijenama niz koje pada slap…

Zeleni vir je dobio ime po zelenkastoj boji vode koja nastaje u spilji. Cijelim putem, hodajuci po utabanim stazama okuženim prekrasnom netaknutom prirodom, pratit će vas lagani žubor vode…

Pročitajte više…

PARK ŠUMA GOLUBINJAK


Okružena je zelena čistina sa stasitim stablima crnogorice, koja se uzdižu visoko iznad bijelih stijena, a sve na površini od 51 ha, gotovo svakog ostavljaju bez daha…

Pročitajte više…

ŠPILJA LOKVARKA


Špilju je sasvim slučajno otkrio Jakov Bolf Talijanetov.

Špilja ima 6 etaža od koji su 4 otvorene za javnost.

Dužina otkrivenog dijela špilje iznosi 1179 m, a dubina 275 m. Temperatura unutar špilje izosi izmedu 7-9 stupnjeva.

Pročitajte više…

NACIONALNI PARK RISNJAK


Masiv Risnjaka, bjelinom svojih stijena, dominatno se uzdigao nad zelenilom gorskih šuma.

Prekrasni vidici koji se pružaju sa 1528 m nadmorske visine na Kvarnerski zaljev, Istru i Julijanske Alpe u susjednu Sloveniju, ostat će u sjećanju svakog posjetitelja.

Pročitajte više…